25. Finska bäbiskartonger

Finsk bäbiskartong

En finsk bäbis i en finsk bäbiskartong.

Tycker överlag att Sverige (svenskarna) många gånger behandlar sin forna landsdel, vårt tusensjöade grannland i öster – Finland, som lite av en tärande, udda och jobbig kusin; någon man faktiskt har ett släktskap till men helst inte pratar om/vill att andra ska veta om. Det kan vara allt från, att göra sig rolig om att ”pata pastu, tricka prit å slåss me niven”, kommentera någon finsk rallyförares engelska uttal eller att skratta åt tidigare placeringar i Melodifestivalen. Överlag tror jag att de flesta svenskar vet mindre om Finland och finländare än de vet om många andra, mer avlägsna länder och deras befolkning – jag själv inräknad.

Blev tipsad om ett reportage på BBC News Magazine om den kartong som alla finska mödrar får i samband med födsel. En tradition som startade i slutet av 30-talet för att ge mindre bemedlade mammor ett litet startkit med bra-ha-saker till det nya barnet och som sedan övergått till att bli något alla mammor erbjuds, oavsett ekonomisk situation. Till kartongen, som bl a innehåller kläder för både vinter och sommar, en sovsäck, tvättprodukter, leksaker, sängkläder och en madrass, kopplades även ett förbehåll – för att få ta emot gåvan krävde staten att mamman genomgick en hälsokontroll senast under den fjärde graviditetsmånaden. Då gåvan var väldigt eftertraktad blev effekten att blivande mammor i mycket högre utsträckning uppsökte hälsoinstitutioner vilket i slutändan resulterat i att Finland idag är ett av de länder i världen med lägst barnadödlighet.

Kanske dags att omvärdera den där kusinen i öst – verkar ju ha en del bra idéer i alla fall. Trots allt bastande och knivande.

Det som är den kanske roligaste detaljen med den här historien har att göra med just den fysiska kartongen. En kartong som förutom att innehålla en massa bra prylar ofta även blir det nyfödda barnets första säng. G.E.N.I.A.L.T! Och tänk vad praktiskt när det är dags att lämna BB. I stället för att ha packning och annat i väskor eller kassar är det bara att stuva ner allt i en kartong. Madrassen i botten, därefter barnet och sedan resten av sakerna. Tänk dock på att inte lasta för tunga saker och att lämna en liten öppning runt mun och näsa så att den kan andas.

Ei saa peittää!

Hela artikeln hittar ni här.

Och tack till Challe för tipset. =)

3 reaktioner på ”25. Finska bäbiskartonger

Lämna en kommentar